Historia.

Vittsjö frivilliga brandkår bildades den 6 april 1902 då den sk kyrksprutan inköptes och en kår bildades för att handha densamma. Därmed var brandväsendet i Vittsjö startat.

Under den första tiden larmades brandmännen ut genom sk "kyrkringning" och den sista gången den typ av utalarmering användes var under året 1913,då började man använda något som kallades för "Brandlur" som sedemera avlöstes av "Tyfonen".

Den första vattensprutan köptes in till kåren år 1912 från malmö och den drogs fram av häst.

Den första motorsprutan som var av märket Renualt inköptes år 1926 för ca 3000 kr. 1932 ombildas kåren och man e nu 15 man och får sin första brandbil av märket Chevrolet.

Den 1 okt 1943 övertogs kåren till (dåvarande Vittsjö kommun) och Åke Ernstsson blir chef för kåren.

Brandstationen låg till en början nere vid bäckabro, men runt åren 1932-1933 så hade kåren växt och den platsen och stationen blev för liten, och en ny station började byggas år 1934 på sin nuvarande plats.

Denna station inrymmde också en arrestlokal till ordningsmakten i byn. kostnaden för bygget blev runt 6000 kr enligt skrifter som finns bevarade.

1952 firar kåren 50 år och är då en fullt modern kår som har det senaste i utrustning.

Året 1955 larmas styrkan i Vittsjö upp till Emmaljunga på en mycket kraftig brand hos Br Håkanssons träförädling, i det släckningsarbetet arbetar då brandmän från 5 kårer samt den hisnande siffran 200 civila personer mot lågorna....händer väl knappast idag!!!!

1963 drabbas ett lokalt företag "Ferne byggvaror" av en storbrand.

I juli 1969 kämpar ca 35 brandmän ute på "Höjalen" med en storbrand som rasar i en ladugård där stora delar av årets skörd av hö brinner för fullt.

Under 1974 så slås Vittsjö kommun ihop med Hässleholms kommun och dom tar över ansvaret för brandkåren i Vittsjö.

Denna sammanslagning var inte den bästa för kåren visade det sig, då det då föll in under nya regler och paragrafer som gjorde att brandmännen många gånger fik stå med armarna i kors och se och höra sina kolleger från annan ort köra förbi på olika larm och ärende och dom inte larmas. Otroligt många spalter skrivs om detta i tidningen och finns kvar. Dessa problem fortsätter långt fram i tiden, och fortfarande 1986 händer det flera gånger att samma sak händer.

Under just 1986 drabbas "Göinge brunn" av en storbrand och där kämpar ett 50-tal brandmän från 4 olika kårer.

Under -86 kämpar man både männen i kåren och invånarna samt politiker i vittsjö för att problemen med larmordningen ska lösas. Det blir inte bättre av att i samma tid som detta utkämpas så riskerar man nu samtidigt att bli av med sina rökdykare. Detta blir för mycket för en del brandmän som hotar med att hoppa av alltihop och sluta i kåren. OCH... inte nog med detta... nu finns det även en del som till och med vill lägga ner kåren i Vittsjö helt och hållet.

År 1990 så är det i det närmaste "krig" mellan dom styrande som vill lägga ner och hela Vittsjö samhälle. Stormöte hålls i medborgarhuset och insamlingar av pengar görs för kårens överlevnad. Dom som var med på den tiden minns detta säkert, men för er som inte visste om detta så är det nästan som när tjejerna spelar fotboll på Vittsjö ip idag...ALLA var med... verkade det som. MEN........ tack vare ett antal starkt kämpande eldsjälar med stöd av hela byggden så vann dom den kampen och kåren får vara kvar.

Året 1991 så är det åter igen dax för mer debatter om vittsjö och deras fortsättning, men denna gången mest hur dom skall larmas ut!!!????? Då tekniken gått framåt hela tiden är det nu Vittsjökåren kämpar för att få personsökare som dom har på sig som piper om larmet går. tekniken fanns men inte pengarna...enligt högre ort.... Men till slut så kommer till slut personsökarna till Vittsjö och glädjen e stor. men även detta fick man kämpa för i nästan 2 år.

 

1992 får Vittsjö en "ny" brandbil av märket Scania (samma som används idag)och den gamle internationalen byts ut. Vittsjö hade en liten terrängbil av märket Land Rover innan men den e historia nu.

 

 

Detta är en liten del av en stor samling fakta som är sammanställd av Ebbe Persson och vi i Vittsjö Räddningsvärn tackar ödmjukast för att vi fått ta del av den. TACK.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)